Perzina

De klank is niet slecht, mooie volle bassen, beetje schel in het hoog misschien, maar dat is subjectief. Toch zijn mijn ervaringen met de nieuwe Perzina piano’s zijn over het algemeen niet zo positief, en dan heb ik het met name over de kwaliteit en de stabiliteit.

Ik heb geen enkel pianomerk in mijn bestand dat zo erg ontstemt, soms tot wel 45 cents (dat is bijna een kwart toon!) per seizoen! Daar wordt je als klant niet vrolijk van. Al na een paar weken na het stemmen is de piano in feite onbruikbaar. Aan de relatieve luchtvochtigheid(RLV) van de ruimte kan het niet liggen want (ik citeer de fabrikant): “De nieuwe zangbodem callibration-bridge-tuning (floating soundboard) is recentelijk geheel verder versterkt, waardoor mogelijke RLV schommelingen van geen belang zijn”. Hopelijk ligt het daaraan dat de instrumenten nieuw zijn en hervinden ze stabiliteit waar de fabrikant zo trots op is maar ik heb daar na een aantal jaar nog niks van gemerkt.

Ook zijn er kwaliteitsproblemen zoals afbrekende onderdelen (goedkoop plastic) of kromtrekkende panelen en lijsten.
Al met al erg jammer, want Perzina stond zeker voor kwaliteit. Maar sinds de productie naar China is verhuisd is het niet meer wat het was.