Hoe komt een prijs tot stand?

Mocht u een offerte aanvragen of een reparatie of stembeurt afspreken, houdt u er dan rekening mee dat bij de uitvoerder de volgende aspecten meespelen bij het bepalen van de prijs:

  • bedrijfsomvang: een groot bedrijf heeft een showroom, juffrouw achter de balie, verkopers, bedrijfsauto’s, pand op A-lokatie, personeel enz. Dit alles moet worden betaald en zal dus worden doorberekend in de prijs, ook al maakt u er geen gebruik van. Dit komt voornamelijk tot uiting in het uurtarief dat loopt van 40 euro bij de zzp-er tot 80 euro bij grote bedrijven.
  • marges: dat is prijsverhoging die een bedrijf toepast op een product of dienst die ze zelf eerst ingekocht hebben.Voorbeeld 1: als ik voor u een set snaren bestel, dan bereken ik u 10% meer dan de prijs die ik er zelf voor betaal (opmeten, formulier invullen, verzenden enz. kost me tijd en geld) maar sommige bedrijven rekenen rustig 100 of 150% extra. Een set pianosnaren kost dan opeens geen 300,- euro meer maar 750,- euro! En de snaren worden bij hetzelfde bedrijf ingekocht.Voorbeeld 2: als ik voor u pianovervoer regel, dan reken u ik de vervoerskosten + 50,- euro. Maar sommige bedrijven rekenen 2 of zelfs 3 keer de vervoerskosten. En het transport wordt door hetzelfde bedrijf gedaan!Marges hangen natuurlijk weer samen met bedrijfsomvang.
  • uit de losse pols: sommige stemmers roepen maar een bedrag zonder eerst een calculatie te maken. En bang dat ze te weinig vragen, komt dit bedrag meestal veel te hoog uit.
  • wel/geen zin: sommige stemmers hebben gewoon geen zin in een bepaalde klus en noemen daarom een hoog bedrag. Misschien woont u ongunstig, is het een vervelend karwei, bent u of is uw piano niet interessant (geen Steinway vleugel…). Als u toehapt, is het mooi, zo niet, ook niet erg.Maar omgekeerd kan natuurlijk ook: leuke klus + leuke klant = leuke prijs!
  • status: sommige bedrijven maken handig gebruik van het feit dat ze dealer zijn van een merk met status (Steinway, Fazioli, Bechstein) en dus een vermogende klantenkring hebben.
  • duur is goed: helaas zijn er nog altijd mensen die geloven dat duur altijd beter is dan goedkoop.
  • genoeg werk: sommige technici (zeker specialisten, bijv. intoneerders) hebben gewoon genoeg werk en nemen de krenten uit de pap. Dit kunnen instrumenteel interessante krenten zijn maar ook financieel interessante. En de financieel interessante creeren ze zelf…